Zadanie badawcze nr 3
Zadanie badawcze nr 3: Pozyskiwanie wieprzowiny o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniającej kryteria żywności funkcjonalne
Kierownik Zadania Tadeusz Blicharski, IGiHZ PAN, e-mail: t.blicharski@ighz.pl
Jednostki realizujące: IGiHZ PAN, SGGW w Warszawie, IFiŻZ PAN, IBPRS (we współpracy z: Instytutem Zootechniki PIB w Balicach).
Cel badań:
Celem badań w zadaniu nr 3 jest opracowanie kompleksowej technologii produkcji mięsa wieprzowego, posiadającego atrybuty żywności funkcjonalnej, z przeznaczeniem na mięso kulinarne i przetwory przy uwzględnieniu kolejnych etapów jego pozyskiwania:
- rasy (genotypu) zwierząt
- systemu żywienia zwierząt i utrzymania
- dodatków paszowych, wpływających na zwiększenie koncentracji składników bioaktywnych
- warunków transportu zwierząt, uboju i przechowywania mięsa
- oceny jakości tusz i mięsa oraz oceny sensorycznej mięsa i jego wartości odżywczej jako mięsa kulinarnego i przeznaczonego do przerobu
Podzadania w Zadaniu badawczym nr 3:
3.1. Ocena wartości odżywczej wieprzowiny pozyskiwanej w modyfikowanych warunkach tuczu przy zastosowaniu w żywieniu świń różnych dodatków selenu
3.2. Możliwości zwiększenia zawartości kwasów tłuszczowych o właściwościach prozdrowotnych w mięsie wieprzowym
3.3. Optymalizacja genotypu i metod żywienia świń w celu pozyskiwania wieprzowiny o wysokiej zawartości składników bioaktywnych.
3.4. Wykorzystanie metod molekularnych do weryfikacji genetycznego podłoża cech jakości mięsa wieprzowego
3.5. Określenie komponentów rasowych dających możliwość uzyskania mięsa wieprzowego o standardach żywności funkcjonalnej
3.6. Wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu świń dla uzyskania wieprzowiny o cechach funkcjonalnych
3.7. Ocena przydatności kulinarnej i technologicznej wieprzowiny zależnie od genotypu, warunków utrzymania i żywienia świń
Publikacje naukowe:
1. Blicharski T., Hammermeister A., Skrzymowska K., 2011 – Biożywność a „POLSUS”. InfoPOLSUS 11, 6-10.